Volle zuivelproducten, daar word je dik van. Echt niet!

Tijd om een stuk te wijden aan volle zuivelproducten. Keer op keer merk ik namelijk dat hierover veel verschillende (onjuiste) opvattingen bestaan. Zoals bijvoorbeeld: volle melk en roomboter zijn niet goed voor de lijn en gezondheid. Althans, dat denken velen. De situatie blijkt iets genuanceerder: 'Je kan zelfs beter geen vetarme zuivelproducten gebruiken.' Aldus een onderzoek van de Harvard School of Public Health (HSPH). 

'Het idee dat alle vetten slecht zijn, is ontstaan in de jaren '50 en '60, waarbij verzadigd vet werd gekoppeld aan een te hoog cholesterol en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten,' aldus HSPH.

Volvette zuivelproducten kunnen het gewicht onder controle helpen houden, want ze bevorderen meer een gevoel van verzadiging dan magere producten. Daarnaast verzorgen de vetzuren in volvette zuivelproducten de gewichtsregeling. 

Transvetten

Het vet in zuivel is niet slecht voor je. Vet dat is bewerkt in de fabriek en aan producten wordt toegevoegd is slecht; de zogenaamde transvetten (die voorkomen in o.a. margarine).
Aan magere melk zijn weer suikers en koolhydraten toegevoegd, dus per saldo val je daar niet van af. Maar er is altijd gedacht dat je van volle zuivel dikker werd. Dat is dus niet zo.

Vet is onmisbaar voor je lichaam

Als je vet uit zuivel haalt, houd je voornamelijk koolhydraten (suikers) over. Een constante hoge inname van suikers veroorzaakt hoge bloedsuikerspiegels en dit blijkt de oorzaak te zijn van veel chronische klachten. Bovendien zitten er vitamines in het vet, die je lichaam nodig heeft om de mineralen calcium en magnesium uit de zuivel te kunnen opnemen. Zonder het vet lukt dit bijna niet. En dan nog het feit dat vet verzadigt, en koolhydraten niet. Daar krijg je alleen maar meer honger van.

Dat is ook de reden dat alle light producten averechts werken. In de plaats van het vet moet namelijk iets anders in de zuivel gedaan worden, omdat het zonder het vet niet lekker is. Meestal komt er suiker of zoetstof voor in de plaats. Resultaat: nog meer suikers. Alles dat uit de natuur komt, is zo samengesteld dat ons lichaam de voedingsstoffen goed kan opnemen.

Gewichtstoename

Tevens is vastgesteld dat de totale consumptie van zuivelproducten niet wezenlijk verband heeft met gewichtstoename of -verlies, maar volvette yoghurt verbruik is gerelateerd aan minder gewichtstoename evenals het gebruik van roomboter. Roomboter is een natuurlijke bron van linolzuur. Dit zorgt ervoor dat de vetverbranding wordt bevordert.

'Tot slot blijft mijn devies: drink volle melk, smeer roomboter op je brood ipv margarine, maar gebruik alles wel gewoon met mate!'

Suzan van Lieshout

Suzan van Lieshout-Superfoodexpress.nl

© 2014 - 2019 SuperfoodExpress | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie