Palmsuiker: een hele goede vervanger voor suiker

Palmsuiker is een natuurlijk, ongeraffineerd zoetmiddel met een lage glycemische index. De smaak van palmsuiker is vergelijkbaar met gewone suiker of bruine basterdsuiker (afhankelijk van de kleur). Palmsuiker kun je gebruiken in de koffie of thee, maar is ook handig en lekker om mee te bakken.

Hoe wordt palmsuiker gemaakt?

Palmsuiker maakt men van het sap van een aantal specifieke palmboomsoorten. Het zoete sap haalt men uit de bomen door een schijf van de bloeistengel af te snijden, waarna het sap er zo uit druipt. Deze zachte vloeistof wordt ingekookt of ingedampt. Hoe verder het wordt ingekookt, hoe harder de suiker en hoe donkerder de bruine kleur. De lichte palmsuiker smaakt meer als ‘gewone’ suiker en de meer donkere variant heeft een caramelachtige smaak. De pure vloeistof bevat onder andere vitamines, mineralen en antioxidanten. Door de palmvloeistof op een speciale manier in te dampen, blijven vrijwel al deze goede stoffen bewaart. Bovendien is deze methode beter voor het milieu dan wanneer het wordt ingekookt.

In de Indische keuken is palmsuiker een heel normaal ingrediënt. Het wordt hier gebruikt in zoete en hartige gerechten.

Palmsuiker en de bloedsuikerspiegel

Palmsuiker bestaat hoofdzakelijk uit sucrose. Door de grote hoeveelheid natuurlijke stoffen, zoals vitamines en mineralen, wordt de opname door het lichaam vertraagd. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard en heb je dus minder last van 'suikerpieken'. De glycemische index van palmsuiker is 30 tot 35.

Suzan van Lieshout

Suzan van Lieshout

© 2014 - 2019 SuperfoodExpress | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie