Superfood Moe?

Afgelopen maand kon je geen blad openslaan of je las wel wat over Superfoods. Linda de Mol staat op de cover van haar blad met een patatje met waarop staat “rot op met je chiazaad”. In datzelfde blad staat een interview met Patty Brard die aangeeft dat haar man van de vitaminepillen is en zij van het detoxen. En op TV komt het programma Keuringsdienst van Waarde met de ontdekking dat Chia zaad vogelzaad is, maar zeker erg voedzaam.

Maar wat zijn nu precies Superfoods?
Superfoods zijn alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan natuurlijke substanties en voedingsstoffen die je gezondheid verbeteren en de kans op ziekten verkleinen. Dit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Zo kan je gezondheid erop vooruit gaan als je Superfoods toevoegt aan je voedingspatroon. Ook heb je een kleinere kans op hart- en vaatziekten, zijn ze een boost voor je immuunsysteem, verlies je gemakkelijker gewicht, houd je diabetes buiten de deur, kan het sommige vormen van kanker voorkomen en ga zo maar door. Superfoods zijn niet alleen maar tarwegras, spirulina enz. maar ook broccoli, bosbessen, knoflook en rode wijn.

Glutenvrij? Of toch beter van niet?
Ga niet zelf dokteren door bijvoorbeeld zomaar glutenvrij te eten. Hierdoor loop je het risico ernstige tekorten op te lopen. Daarbij bevatten glutenvervangers vaak te veel vet, suiker of zout. Iemand met een glutenintolerantie (coeliakie) loopt bij het binnenkrijgen van een kleine hoeveelheid al ernstige darmbeschadiging op. De klachten zijn dan ook niet gering en het kan er daarom ook niet ineens zijn.

Eet gevarieerdTrend? Jouw lichaam weet het!
Dus spreken we nu van een trend als we de naam Superfoods onder de loep nemen? Mogelijk wel. Zo was ik laatst bij een borrel waar ik mij voorstelde en vertelde wat ik deed. Daarop volgend vroeg een gepensioneerde huisarts mij gekscherend of hij nu aan het speltbrood moest? Ook een trend!? Wat hier belangrijk is, is dat je naar je lichaam luistert en gevarieerd eet en blijft eten. Bij de visie van de SuperfoodExpress, sluit ik me dan ook helemaal aan: "Superfoods zijn geen wondermiddelen en geen vervangers van onze normale, dagelijkse voeding. Nee, ze zijn juist een optimale aanvulling op een (gezond) eetpatroon. Door het eten van superfoods krijgt je lichaam via dezelfde hoeveelheid eten veel meer vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere nutriënten binnen”.

Mijn advies is om eenzijdigheid in je voeding zoveel mogelijk te vermijden. Alleen de eerste huisarts moet nog komen die je  paranoten voorschrijft voor je immuunsysteem en het aanmaken van schildklierhormoon. Wat dat betreft kan je voor je gezondheid zelf veel bereiken met voeding en Superfoods. Maar weet wat je eet en ga op onderzoek uit of een Superfood wat voor jou kan betekenen. Alleen dan zal je er je voordeel mee kunnen doen!

Met gezonde groet, Kim Blijleven

Kim Blijleven-foodblogster

© 2014 - 2019 SuperfoodExpress | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie