Detoxen. Wat is het en wat kan ik ermee?

Om te beginnen hoop ik dat iedereen een goede vakantie heeft gehad! Ook wil ik jullie laten weten dat dit mijn officiële eerste blog als Voedingsdeskundige is. In de vakantie heb ik mijn diploma behaald. Nu hoop ik jullie nog beter van tips en adviezen te kunnen voorzien.

Deze blog wil ik graag gebruiken om het begrip detoxen te bespreken. Je hebt vast wel eens gehoord van een detox-smoothie of dat iemand riep “na de vakantie ga ik detoxen”. Na het invoeren van het woord detoxen in Google kreeg ik al 51.900 resultaten! Maar wat is detoxen nu eigenlijk precies en wat kun je ermee?

Ontgiften

Een ander woord voor detoxen is ontgiften of ontslakken. Dit woord wordt voornamelijk in de alternatieve sector gebruikt voor het reinigen van je lichaam van afvalstoffen en gifstoffen. Het lichaam beschikt over een zelf genezend vermogen en het vermogen om zichzelf te ontdoen van afval- en gifstoffen door middel van de lever en de nieren. Het detox-dieet gaat er vanuit dat chemicaliën die we via voeding binnenkrijgen, zoals conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen onze stofwisseling in de war schoppen.

Detoxen

E-nummers

Via voeding krijgen we allerlei chemicaliën binnen zoals E-nummers en conserveringsmiddelen. Hoewel de overheid aangeeft dat er van ieder E-nummer precies bekend is via welke processen ze het lichaam weer verlaten, weten we van veel toevoegingen vaak niet wat ze in combinatie met ons lichaam doen. Met als gevolg dat ons lichaam de vetvoorraad niet meer optimaal kan verbranden, omdat het ‘uit balans’ raakt door al die niet natuurlijke toevoegingen. Je kunt je voorstellen dat de overheid er ook veel baat bij heeft als de consument het hele jaar door producten kan kopen.

Het detox-dieet

Het detox-dieet is niet gericht op afvallen maar op ontgiften. Extreem afvallen bij detoxen is niet de bedoeling aangezien de opgeslagen gifstoffen uit het vet dan vrijkomen in het lichaam. Om nog maar niet te spreken van de extra kilo’s die je er daarna weer bijkrijgt als je niets aan je reguliere eetpatroon verandert: het bekende Jo-Jo effect.

Detox-dieet versus sapkuurdieet

Een detox-dieet is niet verwarren met een sapkuurdieet. Het is wel zo dat deze ook het lichaam ontgift en reinigt, maar een sapkuurdieet is vaak onderdeel van “vasten” waarbij je je geheel onthoudt van vast voedsel. Tegenwoordig worden sapkuurdiëten veel aangeboden op internet, maar dit is niet geheel zonder gevaar. Om het lichaam echt te reinigen zal dit 3 tot 7 dagen gevolgd moeten worden en kan het dieet heftige lichamelijke en emotionele reacties teweegbrengen. Mijn advies is dan ook om het sapkuurdieet altijd onder begeleiding van een Natuurarts te doen zodat deze kan beoordelen of de reacties bij het reinigingsproces horen of juist niet. Ook kan deze arts je helpen bij de af- en opbouwfase welke extreem belangrijk zijn om je stofwisseling niet in de war te schoppen en uiteindelijk darmproblemen te krijgen. Dit sapkuurdieet is ook niet geschikt voor zwangeren, ouderen en mensen met eetproblemen.

Ervaringen

Hoewel een detox-dieet niet wetenschappelijk is onderbouwd hoor en lees je veel positieve verhalen van mensen die dit hebben gevolgd. Een reden waarom je een Detox-dieet volgt kan zijn dat je in deze periode heel bewust bezig bent met wat je eet en meer beweegt wat je anders niet deed. Uiteraard voel je je dan fitter en vitaler en dat wil toch eigenlijk iedereen! Het detox-dieet richt zich dan ook op het eten van uitsluitend biologische groenten en fruit en het beperken van vlees. Daarbij wordt als ondersteuning voedingssupplementen geadviseerd en voldoende beweging. Geen alcohol, koffie en zwarte thee maar verse sappen, kruidenthee en water. Daarnaast kan je naar de sauna gaan en aan yoga en meditatie doen voor innerlijke rust. Hiermee ondersteun je je lichaam en geest bij het natuurlijke schoonmaakproces.

Hoe kan ik het zelf aanpakken?

Om te beginnen zou je erover kunnen gaan lezen. De volgende boeken heb ik gelezen en vond ik heel verhelderend:

  • Jacqueline van Lieshout, 2014, In 28 dagen van gifbelt naar tempel, Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen
  • Kimberly Snyder, C.N. , 2011, The Beauty Detox Solution, Harlequin, U.S.A.

Ook kun je je aansluiten bij programma’s die worden aangeboden op het internet. Samen ervaringen uitwisselen en elkaar ondersteunen onder begeleiding van een professional. De SuperfoodExpress start altijd in januari en juni een detox-week waarbij iedereen kan aansluiten. Doe je het liever alleen, dan kan dit uiteraard ook. Voor vragen kun je mij altijd bereiken via info@superfoodexpress.nl. Graag help ik je verder. De kuur kan een start zijn om veranderingen in je eetpatroon aan te brengen zodat je zelf kunt ervaren wat voeding met je lichaam en geest kan doen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren middels deze blog en alle reacties zijn welkom!

Graag tot de volgende blog.

Gezonde groet, 
Kim Blijleven

Kim Blijleven - Food blogger

 

 

 

 

 

 

 

© 2014 - 2019 SuperfoodExpress | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie